Abbyta ontmoet de koning

Door: Summa Sterren ,

Daar zat hij: onze Summa Ster, vlak naast de koning! Abbyta Gebremariame was vandaag aanwezig bij de opening van het mbo-jaar door koning Willem-Alexander bij ROC Tilburg. Het was de eerste keer dat er een officiële opening plaatsvond van het nieuwe leerjaar in het middelbaar beroepsonderwijs. In het hoger beroepsonderwijs en op universiteiten is dit al langer gebruikelijk. “Het was een supertoffe dag”, zegt Abbyta. “En de koning stond vlak naast mij!”

In zijn speech sprak de koning lovend over het belang van goede vakmensen: “Een half miljoen mbo-studenten gaan vanaf vandaag weer aan de slag. En dat is van nationaal belang. Want het zijn de mbo’ers die Nederland laten draaien. Mbo’ers zorgen dat we een dak boven ons hoofd hebben en dat we droge voeten houden in de polder. Ze ontwikkelen onze software en verkopen ons de hardware. Ze zijn de handen aan het bed, de voeten op het gaspedaal, de ogen en oren in de wijk. Ze leggen windparken aan, sturen robots aan, runnen restaurants en ontwerpen onze kleding. Ze knippen ons en vertellen ons vriendelijk dat moeilijk haar niet bestaat. Ze helpen ons om gezond en fit te blijven. En ze organiseren ook nog onze favoriete festivals. Iedere mbo’er die hier in Tilburg en waar ook in Nederland enthousiast begint aan een nieuw studiejaar, mag dan ook trots zijn. Want laat dit duidelijk zijn: wij hebben jullie keihard nodig.”

Mbo’ers pakken aan
Tijdens de happening werden ook de 42 studenten voorgesteld die namens de roc’s de strijd aangaan om de titel van landelijke mbo-ambassadeur 2018. Zij werden vandaag uitgedaagd voor de eerste Challenge, waarvan de inhoud en uitkomst nog uiterst geheim blijven. Video’s hierover verschijnen via het programma ‘Mbo’ers pakken aan’ op YouTube. Wat Abbyta er wél over kwijt wil: “Ik heb gedaan waarvan ik denk dat ik er goed in ben. Ik hoop dat ik daarin geslaagd ben.” Op 19 november is de laatste Challenge tijdens het Ambassadeursgala. Dan wordt ook de landelijke ambassadeur bekendgemaakt. Spannend!

Interviews en foto’s
Abbyta voelt zich inmiddels steeds meer op zijn gemak bij interviews en fotosessies. Check zijn profiel op de site van Dit is mbo en dit artikel van de NOS.

Bekijk hier de video over de opening van het mbo-jaar met de koning.

Deel dit bericht met een of al je vrienden