Van circusartiest tot mbo’er met een missie

Door: Summa Sterren ,

“Ik fantaseerde erover en toen kwam mijn droom echt uit”, blikt student Abbyta Gebremariame terug. Hij is uitgeroepen tot dé Summa Ster van het Summa College. En om daar nog een schepje bovenop te doen: maandag 27 augustus ontmoet hij koning Willem-Alexander, tijdens de nationale opening van het mbo-jaar bij ROC Tilburg. Hier wordt ook het startsein gegeven voor de landelijke ambassadeursverkiezing, waaraan Abbyta enthousiast deelneemt. In november wordt bekend of hij ook de landelijke titel weet te bemachtigen.

Vanaf zijn zevende jaar werkte Abbyta (nu 24) als circusartiest in Ethiopië, een land in oorlog. De acrobatische toeren die hij in die omgeving uithaalde, lijken bijna symbool te staan voor alle omwentelingen die hem te wachten stonden in zijn nog jonge leven. Op zijn twaalfde vertrok hij in zijn eentje met het circusgezelschap naar Nederland, om hier op te treden. Een moeilijke periode, waar Abbyta niet graag over praat. Hij richt zich liever op zijn toekomst.

Hele speciale mensen
Na een roerige tijd in Nederland viel het circusgezelschap uiteen. Abbyta had geen verblijfsvergunning, geen familie om zich heen en geen thuis. Hij logeerde dan hier, dan daar. Uiteindelijk kwam hij in contact met de organisatie Vluchtelingen in de Knel en kreeg hij onderdak bij de zusters in Eindhoven. Daar woonde hij tweeënhalf jaar. “Zuster Veronique was als een oma voor mij”, vertelt Abbyta. “Ze was een hele wijze vrouw. Onlangs is ze overleden, op bijna 97-jarige leeftijd. Nu zijn er nog maar een paar zusters over. Hele speciale mensen, met een goed hart. Ze geven meer dan ze nemen, komen voor mensen op en bidden voor iedereen. En ze staan er gewoon, al zijn ze 90 jaar. Ze hielpen mij met het aanschaffen van spullen voor mijn opleiding en later bij de inrichting van mijn eigen huisje. Ik ben hen heel dankbaar. Het belangrijkste dat ik van hen heb geleerd is staan voor waar je in gelooft en anderen de kans geven om zichzelf te ontwikkelen.”

Taalachterstand
Dankzij het kinderpardon mocht Abbyta in Nederland blijven en kon hij gaan bouwen aan zijn toekomst. Dat betekende knokken en volhouden. Hij stelde zichzelf duidelijke doelen en ging daar vol lef en zelfvertrouwen op af. Een opleiding bij Summa Sport was een van die doelen, maar ondanks dat hij bij de toelatingstest voor onder meer turnen de hoogste score behaalde, werd hij in eerste instantie niet aangenomen vanwege zijn taalachterstand. Daar liet Abbyta het niet bij zitten. Tijdens een intakegesprek vertelde hij over zijn verleden en zijn ambities en wist hiermee de intaker te overtuigen hem een kans te geven.

Positieve harde werker
Inmiddels is hij van mbo niveau 2 doorgestroomd naar de niveau 4 opleiding Sport- en bewegingscoördinator, die hij dit jaar afrondt. Volgens zijn begeleiders bij Summa Sport is hij altijd positief, staat hij klaar voor zijn klasgenoten en werkt hij hard. Niet alleen op school, maar ook om in zijn levensonderhoud te voorzien. Hij haalt niet alleen het beste uit zichzelf, maar zet zich ook in om het beste uit anderen te halen. Maria van den Eijnden, Abbyta’s docent Engels, droeg hem aan voor het project Summa Sterren, een platform voor studentensuccessen. Maria: “Het viel me op dat Abbyta in zijn klas respect wist af te dwingen bij zijn leeftijdsgenoten. Dat vond ik heel bijzonder. Ze luisteren naar hem, nemen dingen van hem aan. Ook stelt hij zich heel flexibel op en kan hij goed improviseren, bijvoorbeeld als een les ineens binnen moet worden gegeven in plaats van buiten. Of als het ineens in het Engels moet.”

Donatie prijzengeld aan Edukans
Van de 56 studenten die het afgelopen schooljaar als Summa Ster werden aangemeld en een speciaal traject met leerzame workshops volgden, werd Abbyta in mei uitgeroepen tot dé Summa Ster. Naast een trofee nam hij een cheque van €500,- in ontvangst. Dit bedrag doneerde hij direct aan Stichting Edukans, een ontwikkelingsorganisatie die zich richt op jongeren en onderwijs. Abbyta omarmt de visie van de stichting, die verwoordt dat talent niet verloren mag gaan. “Werk hard voor wat je wilt en wees blij met wat je hebt. Als je doorzet, kun je veel meer bereiken dan je zelf denkt. Excuses will always be there for you, opportunity won’t.”

Ambitie
“Veel beslissingen die voor en in het onderwijs worden genomen, worden bepaald door mensen van bovenaf”, zegt Abbyta. “Het is belangrijk om daar mensen bij te betrekken die het zelf meemaken, die het kunnen vertellen vanuit hun ervaring. Ik weet wat ik op het mbo heb meegekregen, maar ook wat ik heb gemist. Ik wil heel graag iets betekenen voor andere studenten; dat is mijn ambitie. Ik heb ideeën voor een project dat zich richt op toekomstige studenten, maar ook op studenten die bijna klaar zijn en aan de slag willen. Voor de toekomstige studenten zou ik willen werken aan de beeldvorming van opleidingen. Krijgen zij wel voldoende tijd en ruimte om de juiste opleiding te kiezen? Voor de studenten die bijna klaar zijn voor de arbeidsmarkt zou er meer aandacht mogen zijn voor skills, ervaring, de eigen presentatie en het opstellen van een cv.”

Mbo’ers pakken aan
Met 41 mede-ambassadeurs van andere roc’s gaat Abbyta de strijd aan om de titel van landelijke mbo-ambassadeur. Via het programma ‘Mbo’ers pakken aan’ op YouTube zijn de studenten de komende maanden te volgen aan de hand van challenges, waarin hun talenten en motivatie aan bod komen. Een professionele vakjury beoordeelt de ambassadeurs vervolgens op hun 21st century skills, vaardigheden die op de huidige arbeidsmarkt van belang zijn. Het programma wordt gepresenteerd door BNN-presentator Jan Versteegh. De eerste aflevering verschijnt 27 augustus online. Op 19 november wordt bekendgemaakt wie een jaar lang de landelijke ambassadeur is van het mbo.

Bekijk het profiel van Abbyta op de website van Dit is mbo.

Deel dit bericht met een of al je vrienden