Dé Summa Ster van 2018: Abbyta Gebremariame

Door: Summa Sterren ,

“Excuses will always be there for you, opportunity won’t.” Dat is het motto van de net 24-jarige Abbyta Gebremariame. Donderdagavond 17 mei werd hij door het Summa College uitgeroepen tot dé Summa Ster van 2018. Dit gebeurde tijdens een feestelijke, inspirerende en sfeervolle avond bij het Centrum voor de Kunsten (CKE) in Eindhoven. Bij Summa Sport lag vanmorgen de rode loper voor Abbyta uit en werd hij feestelijk onthaald tussen de slingers en confetti.

Als 12-jarig jongetje kwam Abbyta met een circusgezelschap vanuit Ethiopië naar Nederland. Het gezelschap viel uiteen en Abbyta had geen verblijfsvergunning, geen familie om zich heen en geen thuis. Dankzij het Kinderpardon mocht hij in Nederland blijven en kon hij gaan bouwen aan zijn toekomst. Dat betekende knokken en volhouden. Hij stelde zichzelf duidelijke doelen en ging daar vol lef en zelfvertrouwen op af.

Positieve harde werker

Een opleiding bij Summa Sport was een van die doelen, maar in eerste instantie werd hij daar niet aangenomen vanwege zijn taalachterstand. Daar liet Abbyta het niet bij zitten. Hij zette alles op alles om toch aan de opleiding te kunnen starten. Inmiddels is hij van mbo niveau 2 doorgestroomd naar het tweede jaar van niveau 4. Volgens zijn begeleiders bij Summa Sport is hij altijd positief, staat hij klaar voor zijn klasgenoten en werkt hij hard. Niet alleen op school, maar ook om in zijn levensonderhoud te voorzien. Hij haalt niet alleen het beste uit zichzelf, maar zet zich ook in om het beste uit anderen te halen.

Droom kwam uit

Dat bleek eveneens tijdens de finale van de spannende Night of the Spotlight, waar Abbyta te horen kreeg dat hij van de 56 aangemelde Summa Sterren was uitgekozen als dé Summa Ster van 2018. “Ik had totaal niet verwacht dat ik het zou worden, maar van tevoren had ik er wel over nagedacht hoe dat zou zijn. Het was een droom die uitkwam. Ik vond het een superavond, echt fantastisch”, geniet Abbyta nog na. Hij gaat door naar de landelijke ambassadeursverkiezing van Dit is mbo en maakt daarmee kans het mbo-onderwijs landelijk te gaan vertegenwoordigen.

Donatie prijzengeld aan Edukans

Naast een door een medestudent ontworpen en gemaakte trofee nam hij donderdagavond een cheque van €500,- in ontvangst. Dit bedrag besloot hij direct te laten doneren aan Stichting Edukans, een ontwikkelingsorganisatie die zich richt op jongeren en onderwijs. Deze stichting vindt dat talent niet verloren mag gaan. Een gedachte die Abbyta volledig omarmt: “Werk hard voor wat je wilt en wees blij met wat je hebt. Als je doorzet, kun je veel meer bereiken dan je zelf denkt.”

Tot grote hoogte stijgen

Het project Summa Sterren is bedoeld voor studenten die laten zien dat zij het beste uit zichzelf halen. Zij kunnen worden aangemeld als Summa Ster, waarna hen een traject met een kennismakingsdiner en leerzame workshops wordt aangeboden. Als afsluiting stijgt de groep Sterren die heeft deelgenomen aan het hele traject tot grote hoogte tijdens een indoor skydive en worden de successen trots gedeeld tijdens de Night of the Spotlight. In het nieuwe schooljaar kunnen er weer Summa Sterren worden aangemeld.

Deel dit bericht met een of al je vrienden